Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Pyszny maurek kajmakowe

dodany 01.04.2010 14:45 przez okiemjadwigi

nazwa oryg.: MAZUREK KAJMAKOWY

rodzaj dania: ciasta

kuchnia: Kuchnia polska

trudność: trudne

Składniki:
Kajmak:
2 puszki mleka skondensowanego słodkiego, 30 dag dżemu niskosłodzonego z czarnej porzeczki lub brzoskwiń

Blat mazarinowy:
35 dag masy marcepanowej, kostka masła, 7 jajek, ¾ szklanki mąki

Kruche ciasto:
¾ szklanki mąki, ćwiartka masła, 4 łyżki cukru pudru, 2 żółtka

Do dekoracji:
20 dag masy marcepanowej, białko

Przygotowanie:
Kajmak robimy wlewając wodę do garnka i wkładając puszki z mlekiem - gotujemy je 2-2,5 godziny na wolnym ogniu, uzupełniając odparowywany płyn wrzątkiem.
Blat mazarinowy: ucieramy masło, dodając po kawałku masy marcepanowej i wbijając po jednym jajku, na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy (mieszamy). Blachę wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy ciasto mazarinowe i pieczemy 10 minut w temp. 170 stopni.
Kruche ciasto: siekamy, szybko zagniatamy składniki i wykładamy na blachę z papierem do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor 12 minut w temp. 180 stopni.
Masę marcepanową do dekoracji ucieramy, dodajemy pianę z ubitego białka, mieszamy. Dżem podgrzewamy, połowę rozsmarowujemy na blacie mazarinowym, przykrywamy kruchym ciastem i wierzch smarujemy pozostałym dżemem. Masę marcepanową wkładamy do szprycy i dekorujemy boki mazurka - pieczemy w gorącym piekarniku 5 minut. Puszki wyjmujemy z garnka, odstawiamy na 20 minut, otwieramy i wylewamy na mazurek. Dekorujemy mazurek wg własnego uznania, migdałami, rodzynkami, orzechami, skórką pomarańczową, czym kto lubi. Mazurek jest pyszny, no i lekko kaloryczny, no ale ile razy w roku jemy mazurki wykonane prze siebie ?

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl