Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Pulpety rybne

dodany 17.12.2013 19:51 przez BeataMM

nazwa oryg.: Pulpety rybne po Kołobrzesku

rodzaj dania: dania z ryb

kuchnia: Kuchnia polska

liczba osób: 4

trudność: trudne

Składniki:
Składniki:
Pulpety:
1 kg filetów z dorsza( oczyszczonych z ości),
2 średnie cebule,
2 ząbki czosnku,
1 kromka suchego chleba,
1 jajko,
majeranek, pieprz, sól do smaku,
trochę maki do obtoczenia,
olej do smażenia.
Na sos:
2 duże marchewki,
1 duża pietruszka,

Przygotowanie:
Wykonanie:
Filety zmielić z cebulą, czosnkiem, chlebem. Dodać jajko i przyprawy i wyrobić. Z masy formować małe pulpeciki, obtaczać w mące i smażyć na oleju na złoty kolor. Jeśli chcemy, aby danie było nisko kaloryczne pulpeciki należy ugotować w małej ilości wody z dodatkiem łyżeczki soli. Włożyć do misy.
Przygotować sos. Wszystkie składniki pokroić w małą kostkę. Dodać pomidory, koncentrat, wodę, przyprawy i zagotować. Pogotować, aż warzywa zmiękną. Pulpety zalać ciepłym sosem. Po wystudzeniu włożyć do lodówki. Zostawić na kilka godzin, żeby smaki się przegryzły.
Potrawa najlepsza jest na drugi dzień.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl