Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Prosta zupa z dyni

dodany 01.11.2013 14:23 przez zetde

rodzaj dania: zupy

kuchnia: Inne

liczba osób: 4

trudność: łatwe

Składniki:
Dynia - ok. 1 kg
Bulion, od biedy z kostki
Cebula, 1-2 szt
Polski czosnek, pół główki
Imbir (lepiej korzeń niż starty)
Papryczka chilli, ilość według uznania
Oliwa
Trawa cytrynowa, albo cytryna
Gałka muszkatołowa (lepiej w całości niż starta)
Sól morska
Mleko kokosowe

Przygotowanie:
Dynię obieramy, kroimy w grubą kostkę (bok 3-4 cm), cebulę obieramy, kroimy na ćwiartki, czosnek obieramy, chilli kroimy. Wszystko polewamy oliwą i mieszamy, posypujemy solą i wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 180° aż się upiecze dynia (miękka i przyrumieniona).

Po wyciągnięciu z piekarnika wrzucamy całość do garnka, podlewamy bulionem, mlekiem kokosowym, ścieramy gałkę muszkatołową, korzeń imbiru, dodajemy trawę cytrynową i miksujemy na jednolitą masę.

Podajemy z grzankami lub pieczywem czosnkowym.

Smacznego!

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl