Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Polędwiczki po włosku

dodany 09.11.2011 11:45 przez joannalesi

rodzaj dania: dania mięsne

kuchnia: Kuchnia włoska

trudność: łatwe

Składniki:
2 polędwiczki wieprzowe (około 60-70 dag)
sól, pieprz
ser mozarella
2 łyzki tymianku
1 czubata łyżeczka bazylii
1/2 łyżeczki rozmarynu
10 łyżek oliwy z oliwek
2-3 ząbki czosnku
2 duże pomidory

Przygotowanie:
Polędwiczki umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem. Pokroić na kawałki (grubość na dwa palce) lekko rozbić ręką. Czosnek rozgnieść przez praskę lub drobniutko posiekać, posolić, posypać pieprzem, dodać bazylię, łyżeczkę tymianku i rozmaryn. Wszystko zalać 6 łyżkami oliwy z oliwek wymieszać, natrzeć marynatą polędwiczki i odstawić na 1-2 godziny do lodówki. Polędwiczki wyjąć z marynaty, lekko wytrzeć papierowym ręcznikiem i obsmażyć na oliwie z oliwek po minucie z każdej strony. Obsmażone ułożyć w naczyniu do zapiekania, położyć po plastrze pomidora i wstawić do piekarnika nagrzanego w 180 st C zapiekać około 10 min. Po tym czasie na każdą polędwiczkę ułożyć po plasterku mozarelli posypać ziołami zapiekać 1,5-2 min aż ser się rozpuści. Smacznego.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl