Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Polędwica pieczona z kuskusemPolędwica pieczona z kuskusem

dodany 02.07.2009 13:43 przez Martusia K

rodzaj dania: dania mięsne

kuchnia: Inne

liczba osób: 2

trudność: łatwe

Składniki:
1 polędwica wieprzowa
1 szklanka kuskus
1 cukinia żółta
80 g oliwek zielonych
1 papryka czerwona
1 pomidor
sok z 1/2 cytryny
oliwa z oliwek
świeża mięta
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżka miodu
2 łyżeczki sosu sojowego
sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka, ziarna kolendry

Przygotowanie:
Z 1 łyżki oliwy, octu balsamicznego, miodu, 1 łyżeczki sosu sojowego, rozgniecionych ziaren kolendry, soli, pieprzu i papryki zrobić marynatę, marynatą zalać mięso i wstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie mięso obsmażyć na patelni i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni celcjusza na 30 min. Kuskus posypać kurkumą, zalać szklanką wrzącej wody, przykryć i zostawić na kilka minut. Cukinie pokroić w plastry, obsmażyć na patelni. Kuskus wymieszać widelcem, dodać cukinie, oliwki, paprykę i pomidory pokrojone w kostkę. Dodać 1 łyżkę oliwy, 1 łyżeczkę sosu sojowego, sok z cytryny, sól, pieprz, paprykę i posiekaną świeżą miętę,
wymieszać. Podawać z pokrojoną w plastry wieprzowiną.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl