Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Pływające bezikiPływające beziki

dodany 11.05.2014 09:56 przez baddevil13

nazwa oryg.: Bezy

rodzaj dania: kremy

kuchnia: Kuchnia francuska

liczba osób: 4

trudność: łatwe

Składniki:
na 4 porcje:
3 jajka
1 kubek śmietany kremówki
1 kubek mleka
1 kubek cukru
laska wanilii
szczypta soli
polewa do lodów karmelowa lub inna

Przygotowanie:
żółtka oddzielamy od białek, białka z odrobina cukru i solą ubijamy na pianę
mleko gotujemy, dolewamy śmietanę, podgrzewamy, wsypujemy cukier i dodajemy po jednym żółtku ciągle mieszając
na dużej, wysokiej patelni wstawiamy wodę- tak aby było jej na wysokość ok 4 cm. Kiedy woda zacznie się gotować formujemy dwoma łyżeczkami beziki i wrzucamy do wody, gotujemy po 2 minuty z każdej strony
krem przelewamy przez sitko do salaterek lub filiżanek wrzucamy po kilka bezików, polewamy polewą
Smacznego!
P.S.
jeśli używacie owocowej polewy do dekoracji użyjcie także świeżych owoców:)

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl