Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Placki ziemniaczane po staropolsku

dodany 26.06.2007 15:00 przez luki

rodzaj dania: inne

kuchnia: Kuchnia polska

trudność: łatwe

Składniki:
2 kg ziemniaków
1 cebula
0,5 kg kiszonej kapusty
2 jaja
mąka
sól
pieprz

Przygotowanie:
Zasady przygotowania moich placków prawie niczym się nie różnią poza dwoma faktami
Po pierwsze, ziemniaki trzemy nie jak zwykle na najdrobniejszej tarce, a na największej (tak żeby powstały takie duże wiórka), następnie do starych ziemniaków dodajemy pokrojoną kiszoną kapustę (troche ją trzeba odsączyć) i to jest druga różnica:), a dalej jak ze zwyklymi plackami, czyli do tej "masy" ziemniaczano kapuścianej dodajemy poszatkowaną cebulę, jaja i mąkę tak żeby nam się ładnie formowały placki:) doprawić do smaku solą i pieprzem.
No i smażymy. Można je podawać po prostu ze śmietaną albo z jakimś sosem, ale powiem Wam szczerze, że mi smakuja nabardziej ze śmietaną albo zimne po prostu same:):):)
Smacznego

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl