Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Placek jabłkowy z polewa krówkowąPlacek jabłkowy z polewa krówkową

dodany 02.09.2013 13:50 przez pao77

rodzaj dania: ciasta

kuchnia: Kuchnia polska

liczba osób: 8

trudność: łatwe

Składniki:
Ciasto:

- 1 kostka margaryny do pieczenia

- 3/4 szklanki cukru

- 5 jajek

- 2 szklanki mąki

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do ciasta dodałam jeszcze:

- 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru

- 2 większe jabłka pokrojone w półplasterki

- 1 łyżeczka cynamonu

- 1 łyżeczka cukru kryształu

Polewa:

- 1/2 szklanki śmietanki tortowej 30%

- 16 sztuk cukierków krówek

Przygotowanie:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać pojedynczo jajka i dalej ucierać do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodać mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem o pieczenia. Całość wymieszać i wyłożyć do prostokątnej formy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Na wierzchu ułożyć jabłka posypać imbirem, cukrem i cynamonem.Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ciasto przez około 40 minut.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl