Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Pizza pieczona na kamieniu na pizzę

dodany 21.10.2008 14:31 przez galant

nazwa oryg.: PIZZA PIECZONA NA KAMIENIU PIZZA STONE

rodzaj dania: pizze

kuchnia: Kuchnia włoska

liczba osób: 7

trudność: łatwe

Składniki:
CIASTO NA PIZZĘ :
(porcja na 7 pizz o średnicy około 25 cm)

Składniki :
- 1 kg mąki pszennej "500"
- 1,5 łyżki stołowej cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 50 ml oleju
- 0,5 l. letniej wody
- 20 g drożdży

SOS:
- 200g 30% koncentratu pomidorowego
- 200 ml przegotowanej wody

Przygotowanie:
Rozdrobnić drożdże z cukrem i zalać wodą. Dodać sól i dobrze wymieszać. Do rozczynu wsypać mąkę i wyrabiać ręcznie przez około 5 minut. Do wyrobionego ciasta dolać olej ciągle mieszając aż będzie "odchodziło" od ręki. Przygotowane ciasto uformować w kulki około 200 gramowe, spryskać wodą, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.

Niewykorzystane "kulki" z ciasta można zamrozić. Wystarczy rozmrozić je przed przygotowaniem pizzy i w krótkim czasie rozkoszować się jej smakiem!

SOS : Wymieszać w misce 200 g 30% koncentratu pomidorowego z 200 ml przegotowanej wody. Dodać sól, pieprz, bazylię suszoną do smaku. Wersja ulepszona: dodać jeszcze małą puszkę zmiksowanych pomidorów pelati.

Włóż kamień do swojego piekarnika na średni poziom i nagrzewaj go przez około 30 minut w maksymalnej temperaturze tj. około 250 stopni C.

Uformuj ciasto na łopatce, którą uprzednio koniecznie posyp mąką, aby ułatwić nałożenie ciasta na kamień.

Nałóż na ciasto dowolne dodatki (w pierwszym rzędzie sos, później ser mozzarella i np. pieczarki, szynkę, peperoni, oliwki itd.).

Używając ruchów posuwisto-zwrotnych nałóż przygotowaną pizzę na rozgrzany uprzednio kamień. Piecz pizzę aż brzegi ciasta będą rumiane, a sam placek bez trudu odchodzi od kamienia. Za pomocą łopatki wyjmij pizzę z piekarnika.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl