Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Pizza orkiszowaPizza orkiszowa

dodany 10.11.2014 11:25 przez dziulka

rodzaj dania: pizze

kuchnia: Kuchnia włoska

trudność: łatwe

Składniki:
*ciasto:
2 szklanki mąki orkiszowej
1/2 szklanki mleka
20 g drożdży
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki cukry brązowego
szczypta soli
ciepła woda ( dodać na koniec, jeśli będzie taka konieczność
-->aby ciasto nabrało odpowiedniej konsystencji)

*sos pomidorowy:
- koncentrat pomidorowy
- bazylia, oregano, pieprz

- ser Mozzarella
- szynka Parmeńska
- papryczka chilli
- papryka żółta
- pieczarki
- pomidorki koktajlowe
- roszponka

*sos czosnkowy:
- jogurt naturalny
- czosnek
- pieprz, sól

Przygotowanie:
Ciepłe mleko mieszamy z drożdżami oraz cukrem, odstawiamy na 10 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, oliwę, wcześniej przygotowany rozczyn z mleka, drożdży oraz cukru i ciepłą wodą. Ciasto zagniatamy, aby było gładkie i sprężyste, a następnie formujemy kulkę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce na około 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy dodatki. Ser tarkujemy, warzywa dokładnie myjemy i kroimy na drobne kawałki, szynkę rwiemy na mniejsze części. Wyrośnięte ciasto wałkujemy, a następnie smarujemy sosem pomidorowym. Posypujemy serem, układamy warzywa (oprócz roszponki !) oraz kawałki szynki. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy roszponką. Podajemy z sosem czosnkowym.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl