Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Pizza EKO z mąki razowejPizza EKO z mąki razowej

dodany 21.06.2011 16:25 przez Kredens kuchenny

rodzaj dania: pizze

kuchnia: Kuchnia włoska

liczba osób: 2

trudność: łatwe

Składniki:
Ciasto:
1 szkl. mąki razowej
1/2 szkl. mąki pszennej
1/4 kostki drożdży
1/2 szklanki ciepłej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
szczypta soli i cukru

Farsz:
1 mała cukinia
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
2 pomidory
mała puszka anchois
15 dag sera mozzarella
5 dag sera typu parmezan
garść świeżych liści bazylii
2 łyżki ketchupu
3 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz

Przygotowanie:
W miseczce rozetrzeć drożdże z małą ilością ciepłej wody i cukru. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 min. Na stolnicę przesiać mąkę razową i pszenną, dodać do niej wyrośnięty zaczyn z drożdży, pozostałą ciepłą wodę, oliwę z oliwek oraz sól. Wyrabiać ciasto przez 10 minut. Uformować z ciasta gładką kulę, przykryć ściereczką i odstawić na ok 20 min. Piekarnik nastawić na temperaturę 200 stopni - musi być bardzo dobrze nagrzany. W tym czasie rozetrzeć ząbek czosnku z ketchupem, pokroić cukinię, cebulę i ser w cienkie plasterki a pomidory na ósemki. Ciasto energicznie rozwałkować - koniecznie musi być bardzo cienkie. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Górę ciasta równomiernie posmarować ketchupem, rozłożyć pokrojone składniki oraz anchois i bazylię. Całość polać oliwą z oliwek, delikatnie posolić i popieprzyć. Piec w piekarniku 20 min.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl