Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Pilaw Tanzański

dodany 12.02.2013 19:38 przez the magda

nazwa oryg.: pilau

rodzaj dania: dania mięsne

kuchnia: Kuchnia afrykańska

trudność: trudne

Składniki:
ryż jaśminowy 2 szklanki
parę kartofli
rodzynki
mięso 3/4 kg jakiekolwiek, ale najlepsze to wołowe
spora cebula duża
czosnek 3 ząbki
koncentrat 2 łyżki
maggi
kostka rosołowa
może być jeszcze vegeta
olej cynamon
goździki
kmin rzymski zmiażdżone ziarna
kolendra w proszku
kardamon zmiażdżone ziarna

Surówka:
kawałek kapusty
2 pomidory
mała cebulka
dojrzałe banany
cytryna

Przygotowanie:
Gotujemy mięso pokrojone na kawałki z kostką rosołową, maggi i vegetą i solą do smaku. W tym samym czasie płuczemy ryz i namaczamy. Kroimy kartofle średniej wielkości na połówki lub jak większe to na więcej kawałków, moczymy rodzynki, obieramy większa cebulę i kroimy w piórka, czosnek miażdżymy. Na patelni rozgrzewamy olej wrzucamy wszystkie przyprawy smażymy 1 min wrzucamy czosnek i jeszcze minutę, wrzucamy koncentrat i wszystko snażymy jeszcze 3-4 min. mieszając zalewamy paroma łyżkami wywaru z mięsa i odstawiamy. Jak mięso już będzie miękkie dodajemy do niego kartofle i gotujemy prawie do miękkości potem dodajemy to co smażyliśmy na patelni zagotowujemy i odsączamy namoczony ryz i dodajemy też do tego samego garnka, trzeba mieć tyle wywaru żeby pokrył ryż na 2 palce trzeba to zrobić na oko i odlać trochę ale jeszcze przed włożeniem przypraw z koncentratem. Zagotowujemy i zmniejszamy gaz na bardzo maleńki i przykrywamy. Gotujemy aż ryz wciągnie cały wywar. W tym czasie robimy surówkę. Najpierw szatkujemy kapustę ale bardzo cieniutko, cieniej niż na kwaszoną, kroimy też bardzo cieniutko małą cebulkę teraz trzeba posolić. Przed podaniem dodajemy pokrojone w plasterki pomidory wciskamy sok z cytryny i mieszamy. Nakładamy najpierw pilaw na niego warstwę surówki, a na wierzch pokrojone w plasterki banany.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl