Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Piersi w śmietanie

dodany 17.04.2007 15:03 przez fragola_di_bosco

rodzaj dania: dania mięsne

kuchnia: Inne

liczba osób: 4

trudność: łatwe

Składniki:
4 piersi z kurczaka
ser żółty
pieczarki
śmietana 12%
przyprawy

Przygotowanie:
Pieczarki kroimy na cienkie plasterki, wrzucamy na rozgrzaną patelnię (tłuszcz dowolny, ja preferuję masełko) odrobinę solimy, pieprzymy i czekamy aż się troszkę zrumienią.

W tym czasie piersi lekko rozbijamy, solimy, pieprzymy.
Na tak przygotowaną pierś kładziemy ser żółty i wcześniej przygotowane pieczarki.

Nastepnie mięso możemy zawinąć, ja składam je poprostu na pół (tak aby ser i pieczarki nie wychodziły z żadnej strony) upinam trochę wykałaczkami żeby się trzymały.

Następnie na rozgrzaną patelnię (tutaj też preferuję masełko) kładziemy mięso, chwilkę na jednej, chwilkę na drugiej stronie, aby się lekko przyrumieniło. Dolewamy wody i dusimy pod przykryciem. Kiedy piersi już się uduszą wyciągamy je z patelni, wkladamy do żaroodpornego naczynia.

Śmietanę mieszamy z serem żółtym dodajemy przypraw do smaku, ja lubię pieprz cayen, przyprawę do gyrosa, trochę papryki słodkiej i rozmarynu [ale kto co lubi według uznania :)]. Tak przygotowaną śmietaną z serem zalewam mięso i wstawiam do kuchenki lub mikrofalówki (tak żeby się ser rozpuścił i mięso przesiąkło smakiem tak na ok 10-15 minut. Jeżeli ktoś lubi dużo sera można posypać odrobiną na wierzch żeby się troszkę przyrumienił... I gotowe..

Super też jest piersi nadziać szpinakiem lub boczkem.. pychotka..

Pozdrawiam

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl