Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Pierś indyka pieczona w miodzie

dodany 20.04.2009 21:07 przez snoozy

rodzaj dania: dania mięsne

kuchnia: Kuchnia polska

trudność: łatwe

Składniki:
ok 1,5-2 piersi z indyka
oliwa z oliwek
5 ząbków czosnku
rozmaryn, tymianek, cynamon, pieprz, sól
miód
konfitura z gorzkich pomarańczy z imbirem

Przygotowanie:
Pierś dokładnie umyć i wysuszyć. Obwiązać sznurkiem. Natrzeć solą morską.Do miseczki wlać oliwę wsypać rozmaryn, tymianek, świeżo starty cynamon i pieprz. Wymieszać. Dodać miód i konfiturę oraz wycisniety czosnek. Całość dokładnie wymieszać. Powinno mieć konsystencje gęstej pasty. Pastę nakładam na mięso i dokładnie rozprowadzam (wmasowuję).Pierś wkładam do worka i zostawiam w lodówce na ok 2 dni. Wyjmuje z lodówki. Obsmażam delikatnie na patelni i wkładam z naczyniu zaroodpornym do piekarnika na ok 1,5 godz w temp 200 stopni. Wyjmuję z naczynia i pozostawiam do wystygnięcia i ściągam sznurek. Najlepiej jest jeśli mięso ma być na kanapki to powinno poleżec kilka godzin w lodówce (LEPIEJ SIĘ KROI). Nie podawałem konkretnych ilości ziół, miodu i konfitury bo każdy ma inne preferencje smakowe. Ja bardzo lubię tą pieczoną pierś bo jest soczysta, długo leży w lodówce i ma super smak.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl