Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Pierogi z mięsem i kapustą kiszonąPierogi z mięsem i kapustą kiszoną

dodany 10.03.2008 18:26 przez szylka

rodzaj dania: pierogi

kuchnia: Kuchnia polska

liczba osób: 6

trudność: łatwe

Składniki:
Ciasto:
80 dag mąki pszennej
2 jaja
szczypta soli
łyżka stołowa oleju roślinnego
szklanka wrzącej wody.

Farsz:
70 dag kapusty kiszonej
30-40 dag wędzonego boczku
2 cebule
10 dag mąki pszennej
1/4 szklanki wody
pół łyżeczki pieprzu czarnego i olej roślinny do smażenia.

Przygotowanie:
Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojony w kosteczkę boczek i drobno posiekaną cebulę, kiedy cebula będzie już szklista dodajemy posiekaną kapustę kiszoną i pieprz. Smażymy na małym ogniu często mieszając. Pod koniec smażenia dodajemy mąkę rozmieszaną w wodzie. Smażymy jeszcze przez chwilę. Kiedy kapusta ostygnie można ją odcedzić na sitku, żeby farsz był w miarę suchy, co ułatwi lepienie pierogów. Następnie zajmujemy się wyrabianiem ciasta. Mąkę przesypujemy do miski lub garnka, formujemy z niej studzienkę, do której wbijamy 2 jaja, dodajemy olej, sól i wlewamy szklankę wrzącej wody, mieszamy wszystko łyżką. Po chwili, kiedy woda trochę ostygnie wyrabiamy ciasto rękoma. W chwili kiedy uzyska ono jednolitą konsystencję, wyciągamy je na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na cienki placek. Szklanką wykrawamy kółeczka. Na każde kółeczko dajemy około łyżeczki farszu, składamy na pół i zlepiamy pierogi. Pierogi wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę z dodatkiem oleju. Po chwili delikatnie mieszamy by pierogi nie przykleiły się do garnka. Od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię, gotujemy je jeszcze około 10 minut. Podajemy ciepłe okraszone zesmażonym boczkiem i cebulką. Smacznego.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl