Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Piernik spod ławy

dodany 25.11.2010 19:03 przez roza9513

rodzaj dania: ciasta

kuchnia: Kuchnia polska

liczba osób: 12

trudność: trudne

Składniki:
Ciasto:
1 margaryna
1 miód
2 przyprawy korzenne
8 jaj
0.5 kg cukru
1 kg mąki
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 słoiki powideł

(Z tego wyjdzie ciasto, które trzeba podzielić na 12 części, a potem rozwałkować na placki)

Masa do przekładania:
1 kg cukru
1 l mleka
1 margaryna

Przygotowanie:
Margarynę, miód i przyprawy korzenne zagotować i ostudzić. W misce utrzeć jajka z cukrem, wlać do tego zagotowaną zimną masę. Dobrze rozmieszać, dodać mąkę, sodę i pozostawić na 5 dni. Placki cienko rozwałkować i piec w temp. 180 stopni ok. 20 minut.

Masa:
Gotować wszystkie składniki do zgęstnienia, następnie nieco przestudzić, dodać do tego margarynę. Placki przekładać raz powidłami, a raz masą. Wierzch polać masą. Odstawić w ciemne miejsce, np. pod ławę na 3 tygodnie.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl