Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Pieczona karkówka z sosem pomidorowym

dodany 26.04.2009 17:33 przez snoozy

rodzaj dania: dania mięsne

kuchnia: Kuchnia polska

liczba osób: 5

trudność: łatwe

Składniki:
1 kg schabu karkowego
3 cebule
sos pomidorowy z kartonika
pieprz, sól, papryka słodka mielona, oregano, rozmaryn, bazylia, czosnek
oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Schab pokroić w kotlety. Z oliwy, soli, pieprzu i ziół zrobić marynatę. Do woreczka włożyć mięso i marynatę. Kilkakrotnie przekrecając woreczkiem równomiernie rozprowadzic marynatę po mięsie. Wstawić do lodówki na noc. Sos pomidorowy podgrzać i dodać bazylię i zmiażdzony czosnek. Foremkę keksówkę wyłożyć folią aluminiową i zaczynając od jednego brzegu kładziemy najpierw kotlet później cebulę pokrojoną w krążki i na to sos. Postępujemy tak do wyczerpania składników. Foremkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni do czasu aż mięso będzie miękkie.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl