Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Pieczeń świąteczna

dodany 30.03.2007 16:03 przez morderska

rodzaj dania: dania mięsne

kuchnia: Kuchnia polska

liczba osób: 6

trudność: łatwe

Składniki:
2 kilogramy wieprzowiny
litr ciemnego piwa
szklanka czerwonego wytrawnego wina
trzy łyżki miodu
sześć goździków
powidła śliwkowe
3 liście laurowe
ziele angielskie
czarny pieprz w ziarnach
kilka ziaren jałowca
sól
oliwa
masło
opakowanie wydrylowanych śliwek
opakowanie łuskanych orzechów włoskich

Przygotowanie:
Ciemne piwo wymieszać z miodem, goździkami, dodać liście laurowe, kilka ziaren ziela, kilkanaście pieprzu, kilka rozgniecionych ziaren jałowca i łyżkę powideł.
Wszystko dokładnie wymieszać i zalać tym oczyszczone z błon i ścięgien oraz rozkrojone wzdłuż mięso (żeby można było je rozłożyć jak karty książki). Przykryć folią i włożyć na dobę do lodówki. W tym czasie zalać śliwki winem i również odstawić na co najmniej noc do lodówki. Orzechy zalać wrzątkiem, następnie obrać z gorzkich skórek. Połowę orzechów drobno posiekać, a nawet rozgnieść na miazgę. Zmacerowane mięso odsączyć z zalewy (zalewę zostawić!!!), rozłożyć jego rozcięte boki, posolić, popieprzyć, posmarować rozgniecionymi orzechami następnie ułożyć w nim śliwki (pół opakowania). Dobrze zwinąć i dokładnie obwiązać bawełnianym sznurkiem. Mięso owinąć folią do żywności i włożyć do lodówki na kolejne 12 godzin. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Do połowy zalewy, która nam została z macerowania mięsa dodać pozostałe śliwki i orzechy. Mięso włożyć do posmarowanej masłem brytfanny oraz zalać zalewą ze śliwkami i orzechami. Piec ok 2 godzin. Co kilkanaście minut podlewać mięso zalewą. Na piętnaście minut przed końcem posmarować mięso miodem.
Gotową pieczeń jeść na gorąco z odpowiednio doprawionym wg smaku sosem z pieczenia. (Jeśli sos jest zbyt rzadki, warto przelać go na patelnię i odparować na małym ogniu).

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl