Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Pieczeń rzymska w sosie koperkowymPieczeń rzymska w sosie koperkowym

dodany 18.06.2010 16:10 przez buciol78

rodzaj dania: dania mięsne

kuchnia: Kuchnia polska

trudność: trudne

Składniki:
1,5 kg mięsa mielonego mieszanego ( woł-wiep )
2 średniej wielkości cebuli
20 dag boczku wędzonego gotowanego
2 średniej wielkości marchewki
1 pęczek zielonej pietruszki
3 średniej wielkości pomidory
4 jaja ugotowane na twardo
20 dag brokułów mrożonych lub świeżych
5 średnich pieczarek
2 pęczki koperku
10 dagmasła
1 łyżka mąki pszennej
1/2 wywaru z pieczeni lub bulionu
1/2 szklanki śmietany 18%
olej do wysmarowania blachy
bułka tarta do podsypania blachy
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Boczek i obraną cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rumiano. Marchewkę obieramy, płuczemy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Zieloną pietruszkę siekamy drobniutko i dodajemy wraz z podsmażonym boczkiem i marchewką do mięsa. Wyrabiamy dokładnie w misce, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dzielimy na cztery równe części. Blachę smarujemy olejem, podsypujemy bułką tartą. Na spód blachy wykładamy pierwszą część mięsa, a następnie przekładamy na przemian raz mięso, raz warzywa pokrojone w plastry tak, aby na górze były jaja. Solimy i pieprzymy delikatnie każdą warstwę warzyw. Jaja posypujemy posiekanym koperkiem i przykrywamy mięsem. Blachę przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni na ok.1h. W między czasie na patelni roztapiamy masło dodajemy mąkę robimy tak zwaną zasmażkę zalewamy bulionem ( najlepiej wywarem wytworzonym z pieczeni ), dodajemy posiekany koperek. Hartujemy śmietanę, wlewamy do sosu, doprawiamy do smaku. Zmniejszamy płomień i redukujemy sos aż zgęstnieje. Pieczeń odkrywamy z foli i zwiększamy temperaturę piekarnika do 220 stopni, wkładamy na ok. 10 minut, aby się zrumieniła. Pieczeń porcjujemy na talerze polewamy sosem koperkowym, dekorujemy szczypiorkiem. Podajemy z tłuczonymi ziemniakami. SMACZNEGO.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl