Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Parówki marynowane w zalewie octowej

dodany 11.02.2009 11:13 przez habibi

nazwa oryg.: UTOPENCE

rodzaj dania: przetwory

kuchnia: Kuchnia czeska

trudność: łatwe

Składniki:
ok. kg parówek (najlepiej po kilka różnych)
4 szklanki wody
1 szklanka octu
niepełna łyżeczka ziela angielskiego
3-4 liście laurowe
5 łyżek cukru
2-3 łyżeczki soli
pół łyżeczki ziaren pieprzu
płaska łyżeczka nasion kminku
papryczka ostra suszona mielona lub świeża
nasiona czarnuszki
czerwona i żółta papryka
zielony ogórek
cebula

Przygotowanie:
Parówki obrać ze skórek i pokroić w mniejsze kawałki. Zagotować zalewę z przyprawami (pod przykryciem) i pozostawić do ostygnięcia. Można odcedzić. Cebulę pokroić w krążki i wrzucić do zalewy, kiedy jest jeszcze gorąca. Paprykę pokroić w paseczki a ogórki w krążki (ze skórką). W dużym słoiku przekładać warstwami parówki z cebulą wyłowioną z zalewy i dokładać paski papryki oraz krążki ogórka. Całość zalać ostudzoną zalewą i zakręcić. Postawić w temperaturze pokojowej na 3-4 dni po czym wstawić do lodówki. Można przechowywać w lodówce nawet do miesiąca.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl