Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Omlet z dodatkiem wyselekcjonowanych ziół

dodany 22.07.2014 16:12 przez podróżnastostóp

nazwa oryg.: Omlette aus fines herbes

rodzaj dania: dania wegetariańskie

kuchnia: Kuchnia francuska

liczba osób: 4

trudność: łatwe

Składniki:
12 jajek
120g sklarowanego masła
Sól i pieprz
5 strączków Trybuli, drobno siekanej
5 strączków szczypiorku, drobno pokrojonego
5 strączków estragonu drobno posiekanego
5 strączków pietruszki drobno siekanej

Przygotowanie:
1. Sparz zioła w gotującej wodzie po czym od razu wrzuć je do lodowatej wody. Wyciśnij nadmierną ilość wody z ziół i je drobno posiekaj. Podgrzej patelnie i rozpuść masło.
2. Dodaj pieprzu i soli, odstaw w ciepłe miejsce.
3. Wbij jajka do dużej miski, przypraw je i utrzep. Dodaj przygotowaną mieszankę ziół. Rozgrzej sklarowane masło na średnim ogniu i dodaj jajka z ziołami, smaż na małym ogniu. Jajka nie powinny za szybko się ściąć ani uzyskać zbyt intensywnego koloru.
4. Gdy jajka już się zetną, podważ omlet delikatnie widelcem, mocno wstrząsnij patelnią i obróć go na drugą stronę. Trzymając patelnie prawie pionowo, za pomocą widelca delikatnie zsuń omlet na talerz składając go na pół.
5. Przed podaniem delikatnie polej wierzch omleta sklarowanym masłem.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl