Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Niemiecka tarta czekoladowa z jabłkamiNiemiecka tarta czekoladowa z jabłkami

dodany 02.02.2009 21:53 przez watti

rodzaj dania: ciasta

kuchnia: Kuchnia niemiecka

liczba osób: 4

trudność: łatwe

Składniki:
po 8 łyżek mąki, cukru (najlepiej brązowy) i oleju
3 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
5 jajek
5-6 jabłek (najlepiej o niewielkiej zawartości soku)
2 łyżki rodzynek
łyżeczka wiórków kokosowych
cukier waniliowy i cynamon

Przygotowanie:
Wszystkie produkty sypkie połączyć razem. Wymieszać mikserem razem z olejem, żółtkami i cukrem oraz cukrem waniliowym. Białka ubić na sztywno, delikatnie połączyć z przygotowanym ciastem. Jabłka obrać i pokroić w sporą kostkę. Formę do tarty wysmarować masłem lub margaryną i wysypać tartą bułką. Wyłożyć połowę ciasta, a na nią pokrojone jabłka. Posypać uprzednio namoczonymi rodzynkami, cynamonem i wiórkami kokosowymi. Nałożyć na wierzch resztę ciasta. Piec około 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C. Kiedy tarta przestygnie, posypać cukrem pudrem lub ewentualnie przyozdobić polewą czekoladową. Łatwy i lekki deser z nutką niemiecką gotowy!!!

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl