Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Naleśniki z mięsem

dodany 30.03.2011 17:32 przez Kruczka

rodzaj dania: inne

kuchnia: Inne

liczba osób: 4

trudność: łatwe

Składniki:
1 szklanka mleka
2 jajka
10 dag mąki
1 peczek natki pietruszki
sól, pieprz cayenne (może byc normalny, ale jak jest cayenne to jest lepszy smak)
40 dag porów
20 dag śmietany kremówki
2 łyzki zasmażki błyskawicznej
3 pomidory
2 łyżki oleju słonecznikowego
25 dag mieszanego mielonego mięsa kilka gałązek natki pietruszki lub innych świeżych ziół do dekoracji

Przygotowanie:
Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, drobniutko posiekac. Przygotować ciasto naleśnikowe: jajka rozmącić w mleku. Wsypać mąkę, całość dokładnie wymieszać. Dodać natkę, posolić. Ciasto odstawić na kilkanaście minut w chłodne miejsce.

Pory oczyścić, umyć, pokroić w krążki. Zagotować w rondlu 200ml osolonej wody. Do wrzątku włożyć pory, gotować 10 minut na średnim ogniu. Powoli, nie przerywając mieszania, wlewać smietanę. Całość ponownie krótko zagotować na małym ogniu. Wsypać zasmażkę błyskawiczną, wymieszać.

Pomidory oczyścić, umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć środki z pestkami. Miąższ pokroić w kosteczkę. Mocno rozgrzać na patelni łyżkę oleju, smażyc na nim mięso 5 minut na średnim ogniu. Przyprawić do smaku solą i pieprzem cayene. Do mięsa dodac pomidory. Całość przełozyc do porów, przemieszać. Farsz przyprawić.

Pozostały olej rozgrzać, usmażyć na nim kolejno 4 naleśniki. Wypełnić farszem. Gotowe danie udekorować gałązkami natki pietruszki lub innych świeżych ziół. Podawać na gorąco bezpośrednio po przyrządzeniu.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl