Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Multikulturowe słodkie SUSHI czyli uramaki mascarpone rolls

dodany 13.07.2012 11:15 przez malotka

rodzaj dania: desery

kuchnia: Inne

liczba osób: 4

trudność: trudne

Składniki:
200 g (duża szklanka) nieugotowanego ryżu na risotto
300 ml mleka
3 łyżki cukru
łyżka masła
laska wanilii
garść liści mięty
500 gram dojrzałych truskawek
opakowanie serka mascarpone
posypka: po miseczce świeżo prażonego czarnego sezamu, płatków migdałów, wiórków kokosowych

Przygotowanie:
Do garnka wlewamy mleko i wrzucamy przekrojoną wzdłuż laskę wanilii, cukier i szczyptę soli. Całość zagotowujemy na małym ogniu. W międzyczasie na patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy ryż. Smażymy go do momentu aż stanie się szklisty i wrzucamy go do gotującego się na małym ogniu mleka (trzeba zrobić to bardzo ostrożnie, ponieważ mleko może momentalnie wykipieć). Ryż gotujemy na bardzo małym ogniu od czasu do czasu mieszając aż stanie się miękki i wchłonie całe mleko. Przekładamy go do miski, usuwamy laski wanilii i zostawiamy do ostygnięcia. w tym czasie bardzo dokładnie płuczemy liście mięty i truskawki (szypułki truskawek usuwamy dopiero po ich umyciu - inaczej truskawki mogą wchłonąć wodę). Kolejnym krokiem jest pokrojenie ich na ćwiartki i ostrożne wymieszanie z serkiem mascarpone.
Wystudzony ryż dzielimy na 4 porcje. Każdą z nich rozsmarowujemy w prostokąt na macie do zwijania sushi i przy zewnętrznym krawędzi układamy pasek z serka i truskawek oraz liście mięty (warto na macie rozłożyć pod ryżem folię spożywczą - wtedy łatwiej zdjąć gotowe rolki z maty). Zawijamy nasze sushi i delikatnie obtaczamy w panierce na osobnym talerzu. Tak samo postępujemy z każdą kolejną porcją ryżu, truskawek i mięty. Po obtoczeniu wszystkich rolek wstawiamy je do lodówki na 2 godziny. Kiedy rolki się schłodzą ostrożnie tniemy je bardzo ostrym, długim nożem na plastry grubości 2-3 cm. Warto dosyć często w trakcie krojenia myć nóż w gorącej wodzie aby ryż nam się do niego nie kleił.

Efekt? - Widoczny na załączonym zdjęciu.

Przepis jest autorski, zachęcam do odwiedzenia devilsfork.wordpress.com, gdzie jest też zamieszczone zdjęcie sushiaków.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl