Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Muffiny "dnia drugiego"

dodany 02.01.2012 19:34 przez freekate

rodzaj dania: przekąski

kuchnia: Inne

liczba osób: 2

trudność: łatwe

Składniki:
250 g mąki
1/2 szk. mleka
1/4 szt. olej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól
kminek
1 łyżka musztardy ostrej
chilli
1 cebula
koperek
100 g wędliny
100 g sera zółtego
1 jajko

Przygotowanie:
Sposób na wykorzystanie wędlin, serów i innych pyszności pozostałych po sylwestrowym przyjęciu i noworocznym obiedzie, alternatywa dla porannego braku pieczywa w wolny dzień.

Wędlinę i ser pokroić w kostkę. Cebulkę podsmażyć. Można dodać także oliwki, kapary czyli co kto ma w lodówce i lubi.
Mąkę, proszek do pieczenia, sól i przyprawy, wymieszać, dodać pokrojoną wędlinę i ser oraz cebulkę.
Mleko, jajko, olej i musztardę dokładnie ubić.
Wymieszać z suchymi składnikami tylko tyle, aby się połączyły, nie za długo bo muffiny zrobią się gliniaste.
Foremki natłuścić i obsypać mąką lub włożyć do nich papierowe papilotki, nakładać ciasto do 2/3 wysokości foremki.
Z podanych składników wyszło mi 9 muffinek - jedno śniadanie dla dwojga.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C, wstawić muffiny i piec 20 minut, po upieczeniu wyjąć i wystudzić na kratce.
Podawać na śniadanie lub jako przekąskę w ciągu dnia.

Smacznego

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl