Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Moja kapryśna pizza

dodany 23.05.2010 15:04 przez czarodziej

rodzaj dania: pizze

kuchnia: Kuchnia włoska

liczba osób: 2

trudność: łatwe

Składniki:
Ciasto:
300 g mąki
1 szklanka letniej wody
15-20 g drożdzy
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy z oliwek

Sos:
1 puszka pomidorów
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka oregano
1 mała cebula

Zawartość:
1 mała czerwona lub zielona papryka
1 mała cukinia
100g pieczarek
1 mały słoik suszonych pomidorów
1 mała puszka kukurydzy konserwowej
1 mały słoik zielonych lub czarnych oliwek
50g szynki(pokrojonej w cienkie paski)
50g kiełbasy pepperoni(cienkie plastry) lub salami
100g sera mozzarella.
1/2 łyżeczki oregano i bazyli

Przygotowanie:
Zaczynamy od ciasta. Rozpuszczamy drożdze w 0,5 szklanki letniej wody z dodatkiem płaskiej łyżeczki cukru i odstawiamy na 15 min. Następnie wsypujemy mąkę do dużej miski i formujemy tzw. kopczyk z wgłębieniem, do którego wlewamy zawartość szklanki i solą dodajemy dwie łyżki oliwy z oliwek oraz sól. Teraz trzeba, to wszystko naprawdę dobrze wymieszać,kiedy ciesto jest już mocno gęste,wyjemujemy je i zaczynamy ugniatać na opruszonym maką blacie. Czynność dosyć prosta, jednak samo wyrabianie trwa ok. 7-10 min. W rezultacie ciasto powinno być gładzutkie. Formujemy kulę, przykrywamy miską i czekamy 20 min do nawet godziny. Ciasto powinno zwiększyć trzykrotnie swoją objetość. Najczęściej już po 30 min możemy je rozwałkować. W międzyczasie przygotujemy
sos. W niewielkim garnku podgrzewamy pomidory, dodajemy rozdrobniony czosnek, oregano i wcześniej zrumienioną na oleju z dodatkiem również oregano cebulę. Doprawiamy wg. uznania solą, pieprzem i czerwoną papryką. Nadmiar soku odlewamy, ponieważ sos powinien być bardzo gęsty. Wracamy do cista,musimy je rozwałkować i uformować na kształt koła. Wykonaj palcami brzeg wokół placka, aby nadzienie nie wypłynęło w czasie pieczenia. Placek powinen mieć 3mm grubości o obwodzie ok. 35 cm. Teraz musimy przełożyć pizze na wysmarowaną oliwą blachę i odczekać 5-10 min. Po tym czasie możemy nakładać nadzienie. Najpierw sos, następnie uduszone pieczarki (lub surowe jak kto woli), salami, szynka, papryka, oliwki, kukurydza, suszone pomidory i starta mozzarella na samą górę. 15 min wcześniej rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni jeśli jest termoobieg również go właczamy. Przed włożeniem jej do piekarnika wyłączamy termoobieg. W zależności od piekarnika pizza jest gotowa po 8-15 minutach. Przy takim nadzieniu nie musimy dodawać żadnych sosów. W smaku naprawdę niezła pewnie ze względu na różnorodność produktów, podobno lepsza niż w niejednej pizzeri. Pozdrawiam i życzę smacznego.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl