Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Mlinci z Samoboru

dodany 11.11.2007 21:46 przez lutka

nazwa oryg.: SAMOBORSKI MLINCI

rodzaj dania: inne

kuchnia: Kuchnia bałkańska

trudność: łatwe

Składniki:
1 kg mąki
2 jaja
50 ml margaryny lub oleju
1½ łyżeczki soli
około 400 ml chłodnej wody

Przygotowanie:
Z podanych składników wyrobić twarde ciasto. Formawać z niego mniejsze kulki, które następnie należy cienko rozwałkować. Przygotowane placuszki piec na blasze w piekarniku nagrzanym do 200 st, aż się zarumienią (ok 5 min). Wyciągnąć z pieca i ostudzić. Chłodne mlinci połamać na kawałki wielkości mniej więcej chipsów nachos. Zalać je wrzącą wodą z dodatkiem odrobiny oliwy (i ewentualnie vegety do smaku). Pozwolić, by mlinci zmiękły i wchłonęły wodę (maksymalnie 1 minuta) potem odcedzić, potrząsając, by woda wyciekła. Przelać sosem bądź tłuszczem pozostałym z pieczenia, ewentualnie kwaśną śmietaną i przemieszać.

Mlinci to tradycyjny chorwacki dodatek do pieczeni, zwłaszcza z drobiu - kaczki bądź indyczki. Można zrobić je wcześniej (upiec) i przechowywać ok. 4 tygodnie, tylko w tym wypadku ciasta się nie soli (i należy pamiętac by posolić wodę którą zalewamy mlinci).

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl