Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Mielone od mamy

dodany 10.04.2007 17:43 przez morderska

nazwa oryg.: KOTLETY MIELONE

rodzaj dania: dania mięsne

kuchnia: Kuchnia polska

liczba osób: 4

trudność: łatwe

Składniki:
0,5 kg karkówki lub łopatki
czerstwa bułka (nie "nadmuchana" kajzerka, tylko prawdziwa drożdżowa bułka)
jajo
średnia cebula
wegeta (do przyprawienia)
bułka tarta (do panierki)

Przygotowanie:
Mięso dokładnie umyć i zmielić, lub bardzo bardzo drobno posiekać. Cebulę zeszklić na patelni, bułkę namoczyć w wodzie. Mięso połączyć z cebulą, wyciśniętą z wody bułką, jajkiem. Dokładnie wymieszać. Doprawić wegetą. Formować kotleciki, nieco je spłaszczać, obtaczać w bułce i smażyć na oleju na złoty kolor na rozgrzanej patelni na średnim ogniu.

Dla ciekawych:
46% jedzonego na świecie mięsa to wieprzowina.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl