Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Marynowana wieprzowina a'la MaxMarynowana wieprzowina a'la Max

dodany 21.07.2007 17:50 przez kuchosz

rodzaj dania: dania mięsne

kuchnia: Inne

liczba osób: 4

trudność: łatwe

Składniki:
4 kotlety wieprzowe (karkówka, łopatka lub schab bez kości)
po 2 - 3 średnie ziemniaki na osobę
po 2 - 3 różyczki brokuła lub kalafiora na osobę
masło
tarta bułka

Marynata
oliwa ok. 0,5 szklanki
1 - 2 łyżeczki curry
2 żabki czosnku
gruba sól morska
świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
MARYNATA:- Czosnek przecisnąć przez praskę. Do miseczki wlać oliwę, dodać czosnek, 2 łyżeczki curry, sól morska i pieprz. Składniki dokładnie wymieszać. Marynata powinna być wyraźnie słona.
Mięso umyć, osuszyć, lekko rozbić i przełożyć do marynaty. Wymieszać, aby mięso zostało pokryte marynatą. Odstawić do lodówki na kilka godzin, żeby zapachy wniknęły w mięso. Następnie wieprzowinę ugrillować ( ok. 15 min ) albo usmażyć na patelni.

Podawać z ziemniakami z wody i brokułami lub kalafiorem ugotowanym na parze polanym zrumienioną na maśle bułką tartą.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl