Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Marchewkowe puree z

dodany 05.01.2012 17:05 przez joanna-a-k

nazwa oryg.: Marchewkowe puree z curry i imbirem

rodzaj dania: dania wegetariańskie

kuchnia: Kuchnia indyjska

liczba osób: 1

trudność: łatwe

Składniki:
2 średnie marchewki
1 słodkie nieduże jabłko
1 liść laurowy i 2 ziela angielskie
1 łyżeczka oleju sezamowego
po 1 łyżeczce imbiru i curry
sól, pieprz i cukier do smaku
gałązka koperku do dekoracji

Przygotowanie:
Marchewkę obrać i drobno pokroić, by się szybko ugotowała. Podobnie postąpić z jabłkiem. Marchewkę i jabłko gotować z liściem i zielem ang. oraz odrobiną soli.
Kiedy marchewka będzie miękka wrzucić ją do blendera, dodać olej sezamowy, imbir i curry. Po zmiksowaniu dodać jeszcze soli, pieprzu i cukru do smaku.
To bardzo szybki w przygotowaniu dodatek do dań mięsnych lub podstawa wegetariańskiej potrawy. Czasem takie puree jem z kotlecikami sojowymi ala schabowe.
Można też potraktować to jako obiadek dla dzieci, ujmując jedynie curry i imbir - zazwyczaj dzieci tego nie lubią.
Gorąco polecam do jesienno-zimowych obiadów!

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl