Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Małe rybki karmelizowane w sosie sojowym i cukrze

dodany 23.05.2008 12:22 przez żarłoczka

rodzaj dania: dania z ryb

kuchnia: Kuchnia chińska

liczba osób: 6

trudność: łatwe

Składniki:
300g całych sardynek, wypatroszonych i oskrobanych
2 łyżki mąki
500 ml oleju do smażenia na głębokim tłuszczu
5 łyżek wina ryżowego
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
1 łyżka jasnego sosu sojowego
2 łyżeczki brązowego cukru
½ łyżeczki brązowego octu ryżowego

Przygotowanie:
Obtocz sardynki w mące, strzep nadmiar. Rozgrzej olej w woku aż zacznie dymić, delikatnie wrzuć połowę sardynek. Smaż przez 2 minuty, następnie wyjmij łyżką cedzakową i odłóż na ręcznik papierowy, żeby odciekły. Powtórz proces z resztą rybek. Odlej zużyty olej i wytrzyj wok ręcznikiem papierowym. Włóż pozostałe składniki do czystego woka i smaż na średnim ogniu przez jakieś 3 minuty, aż zaczną się karmelizować. Włóż rybki do woka, polej je sosem i od razu podawaj.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl