Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

makaron z tuńczykiem

dodany 23.11.2012 22:38 przez Maciej Cook

rodzaj dania: makarony

kuchnia: Kuchnia włoska

liczba osób: 4

trudność: łatwe

Składniki:
500 g makaronu ( wstażki, kokardki - w zależności kto jaki lubi )
2 średnie cebule
4 ząbki czosnku
2 puszki tuńczyka w oliwie
oliwa z oliwek
mleko
majonez
sól
pieprz
curry
szczypiorek ( najlepiej gruby )

Przygotowanie:
2 cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na jasny kolor na oliwie
w miedzy czasie gotujemy wodę na makaron (najlepiej bez soli to szybciej dojdzie do wrzenia). Gdy się woda zagotuje wtedy dopiero sypiemy sól i czekamy do ponownego zagotowania. Sypiemy makaron do wrzącej wody i dodajemy 1 łyżkę oliwy, zmniejszamy ogień i gotujemy. W tym samym czasie do podsmażonej na patelni cebuli dodajemy posiekany na drobno czosnek, chwile podsmażamy razem wszystko do podsmażonej cebuli i czosnku dodajemy tuńczyka z puszki, możemy dać bez oliwy a możemy dać z oliwą jak kto woli całość smażymy na wolnym ogniu tak aby kawałki tuńczyka równo się rozdzielały. Dolewamy mleko do tego wszystkiego ( ile kto woli lecz bez przesady ) i razem wszystko gotujemy na patelni . dajemy sól, pieprz do smaku dla tzw. podkręcenia kalorii 2 łyżki majonezu ( majonez najlepiej gęsty ) wtedy sos będzie lepszy. Na koniec gotowania dodajemy szczyptę curry ( jeśli ktoś woli dla smaku więcej to jego wybór). Makaron pewnie się już ugotował lub kończy się gotować. Siekamy szczypiorek lub rwiemy na większe kawałki odsączony gorący makaron dajemy na talerze ( płaskie lub głębokie w zależności jakie są preferencje w domu ), na makaron gorący sos z tuńczyka i na koniec szczypiorek. życzę smacznego :) pycha......

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl