Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Makaron z tuńczykiem i pomidorami z puszki

dodany 01.08.2012 11:59 przez fretkowska

rodzaj dania: makarony

kuchnia: Inne

liczba osób: 3

trudność: łatwe

Składniki:
puszka tuńczyka w kawałkach, nie siekanego (im lepszy tuńczyk, tym lepsze jedzonko)
puszka pomidorów bez skóry
3 ząbki czosnku
pół cebuli
oliwa
bazylia albo zioła prowansalskie (najlepsza jest garść świeżej bazylii)
szczypta chilli dla lubiących ostrzejsze smaki
parmezan lub tarty żółty ser do posypania
sól, pieprz
250 g makaronu spaghetti albo innego (2-3 osoby, u mnie jedna...)

Przygotowanie:
Postawić wodę na makaron (pół paczki). Ugotować al dente.
W dużej patelni podsmażyć cebulkę i czosnek, dodać pomidory. Dusić 15 minut.
Dodać odsączonego tuńczyka. Wymieszać. Dusić na niedużym ogniu, aż się wszystko pomiesza.
Dodać łyżkę ziół, pieprzu i ewentualnie soli (próbować).
Polecam dodać chilli (inną ostrą paprykę). Pomieszać.
Połączyć z makaronem, wykładać na talerze, posypać serem.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl