Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Łosoś w mielonym pieprzu

dodany 28.10.2007 18:04 przez MORGANO

rodzaj dania: dania z ryb

kuchnia: Kuchnia polska

liczba osób: 3

trudność: łatwe

Składniki:
400 g łososia dzwonka - 4 kawałki
100 g masła
150 g śmietany 30%
100 g wino białe
20 g miód - 1 łyżeczka
2 łyżeczki zmielonego białego 2 łyżeczki czarnego pieprzu, 1 łyżka zmielonego ziela angielskiego, pęczek koperku, cytryna, sól.

Przygotowanie:
Łososia opłukać, osuszyć. Zmielony pieprz, oraz ziele wymieszać i w tym obtoczyć dzwonka. Łososia przykryć deseczką, obciążyć i zostawić w chłodnym miejscu na 30 min. Dzwonka obsmażyć z obu stron (po 6 min.) na rozgrzanym maśle. Osolić, zdjąć z patelni i trzymać w cieple. Do sosu ze smażenia wlać wino i śmietanę. Gotować kilka minut, aż płyn zmniejszy objętość o połowę. Sos przyprawić solą i miodem, dodać posiekany koperek. Przybrać cząstkami cytryny.

Ogółem 770 g B-T-W 118,1 - 205,1 - 21,6 kal 2400
100 gram produktu B-T-W 15,3 - 26,6 - 2,8 kal 310
250 gram porcja 1 osobowa B-T-W 38,3 - 66,6 -7,0 kal 780
Stosunek B-T-W 1 : 1,7 : 0,2

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl