Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Likier jeżynowy

dodany 21.01.2009 12:59 przez minutka

rodzaj dania: napoje alkoholowe

kuchnia: Inne

trudność: trudne

Składniki:
1,5 kg jeżyn
80 dag - 1 kg cukru
1 l spirytusu
filtry do kawy, bibułka filtracyjna lub gaza

Przygotowanie:
1. Jeżyny przebrać, usunąć szypułki i zmiażdżyć - najlepiej przepuścić przez sokowirówkę.
2. Jeżynową miazgę zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na 2 dni w ciepłe i słoneczne miejsce, mieszając od czasu do czasu.
3. Dolać 1 litr spirytusu, wymieszać i odstawić na 3 dni - tym razem w chłodne miejsce (ale nie do lodówki). Nie ruszać naczynia, by osad opadł spokojnie.
4. Przefiltrować nalew do butelek. To bardzo czasochłonna czynność.
Do picia nadaje się po upływie przynajmniej pół roku.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl