Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Kurczak w czerwonym winie

dodany 23.05.2008 05:03 przez lucynaradziejewska

rodzaj dania: dania mięsne

kuchnia: Kuchnia francuska

liczba osób: 4

trudność: łatwe

Składniki:
sprawiony kurczak ekologiczny
kilogram cebuli szalotki
3 szt. selera naciowego
2 marchewki
4 ząbki czosnku
1 główkę czosnku
pęczek pietruszki
butelka dobrego wina wytrawnego
rozmaryn
tymianek
2 liście laurowe
sól, pieprz czarny tłuczony,
słodka papryka
oliwa z oliwek dobrej jakości
mąka do posypania kurczaka

Przygotowanie:
Kurczaka myjemy i sprawiamy osuszamy dość dokładnie, solimy i pieprzymy. Następnie wkładamy jego do marynaty: pozostałe zioła kroimy drobno, krusząc liscie laurowe, drobno posiekany czosnek, dodajac jeszcze trochę soli i pieprzu, wszystko mieszamy z oliwą, a następnie zalewając całą butelką wina. Jeszcze raz mieszamy wszystko dokładnie i wkładamy sprawionego kurczaka na noc do lodowki. Wyciągamy kurczaka z marynaty dobrze go osuszając.
Marchew i seler kroimy w kostkę, drobną cebulke szalotkę zostawiamy w całaości. W garnku rozgrzewamy oliwę, przysmarzajac kurczaka na rumiano, ale tylko do lekkiego koloru, następnie dodajemy wszystkie warzywa i nieobrany zabek czosnku, wszystko rumienimy ok 8 a 10 minut az cebulka się lekko skarmelizuje. Nastepnie zalewamy kurczaka marynatą, czekając aż się ona zagotuje i wstawiamy garnek do piekarniaka rozgrzanego do 180 stopni C, po 45 a 50 minutach kurczak jest gotowy. Do dekoracji posypujemy jego obficie swieżo posiekaną pietruszka. Najlepszy jest z bagietką lub ciabatta pokropiony oliwa i posypany pietruszka.
Życze smacznego

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl