Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Kurczak po włosku

dodany 12.06.2007 13:19 przez kluko

rodzaj dania: dania mięsne

kuchnia: Kuchnia włoska

liczba osób: 6

trudność: łatwe

Składniki:
4 duże filety z kurczaka
czosnek granulowany
rozmaryn
100 g mozarelli
sól
pieprz

Sos
2 cebule
2 puszki pomidorów bez skórki (najlepiej krojone)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
wywar z kury (kostka rosołowa rozpuszczona w szklance gorącej wody)
2 łyżeczki oregano
2 łyżeczki cukru (lub więcej do smaku)
sól, pieprz

Przygotowanie:
Filety z kurczaka obsypać solą, pieprzem, czosnkiem i rozmarynem. Usmażyć z dwóch stron na złoty kolor. Można pokroić po usmażeniu na dwie lub trzy części i przełożyć do naczynia żaroodpornego.Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na oleju pozostałym po smażeniu filetów. Dodać pokrojone pomidory z puszki razem z zalewą, wywar z kurczaka, cukier, oregano i koncentrat pomidorowy. Dusić wszystko kilka minut ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Następnie polewamy sosem usmażone filety w naczyniu. Zakrywamy wszystko folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na ok. pół godziny. Przed podaniem zdjąć folię i na każdy kawałek piersi położyć plasterek mozarelli. Zapiekać jeszcze przez kilka minut aż ser się rozpuści.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl