Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

kurczak po Kongijsku

dodany 12.02.2013 18:47 przez the magda

nazwa oryg.: Kuku na mwamba1

rodzaj dania: dania mięsne

kuchnia: Kuchnia afrykańska

liczba osób: 4

trudność: łatwe

Składniki:
1 wędzony kurczak
4 op. pestek z dyni
1 cebula
3 ząbki czosnku lub granulowany
koncentrat 2 duże łyżki
magi, wegeta lub inna taka przyprawa
1 mała łyżeczka curry
ostra papryczka jak kto lubi w oryginale papryczka habanero folia spożywcza w oryginale liście bananowca

Przygotowanie:
Pestki z dyni zmiksować na gęstą papkę z małą ilością wody, dodać koncentrat, rozgnieciony czosnek i przyprawy, zmiksować znów, podsmażyć cebulkę na złoto, dodać do papki. Pokroić wędzonego kurczaka na porcje. Folię złożyć na podwójnie, na środek położyć kurczaka, dodać papkę tyle żeby pokryć kurczaka ze wszystkich stron, zebrać rogi folii i zwinąć, z wierzchu nakłuć, wstawić do piekarnika. Papka utworzy po pieczeniu 1/2 godzinnym coś w rodzaju pysznego sera, po prostu się zetnie na coś takiego jak ser i w nim będzie kurczak. Jak kto chce to można robić mniejsze porcje kurczaka niż ćwiartki. Podawać z ryżem lub chlebem. W oryginale w Congo podaje się to i piecze na grillu węglowym w liściach bananowca i jada z ryżem, chlebem lub maniokiem. Można to danie przyrządzić z wędzoną rybą np. z makrelą.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl