Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Kurczak pieczony z ziemniakami

dodany 04.10.2009 01:15 przez hybrid

nazwa oryg.: ZIEMNIAKI, KTÓRE SMAKUJĄ LEPIEJ NIŻ KURCZAK

rodzaj dania: dania mięsne

kuchnia: Kuchnia Ameryki Północnej

liczba osób: 4

trudność: łatwe

Składniki:
6 łyżek masła
6 łyżek oleju z pestek winogron
1 kg ziemniaków
1 kurczak (ok. 1250g)
sól, pieprz
1 wątróbka z kurczaka
4 gałązki świeżego rozmarynu (całe gałązki nie listki)
4 gałązki świeżego tymianku (całe gałązki nie listki)
1 główka czosnku (przecięta w poprzek)
sól morska do przybrania

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 220 st. C. Wysmarować średniej wielkości brytfankę 3 łyżkami masła i 3 łyżkami oleju. Pokroić ziemniaki w średnią kostkę (ok. 2cm) i ułożyć na dnie brytfanki. Posypać kurczaka od środka i na zewnątrz solą i pieprzem. Umieścić wątróbkę, rozmaryn, tymianek i czosnek w środku kurczaka; związać nogi kurczaka tak, aby zamknąć zawartość w środku. Wysmarować kurczaka pozostałymi 3 łyżkami masła i 3 łyżkami oleju. Położyć kurczaka na jednym boku (aby było łatwiej, można odciąć skrzydełka). Wstawić kurczaka do rozgrzanego piekarnika i piec 20 minut. Odwrócić kurczaka na drugi bok i piec dalsze 20 minut. Odwrócić kurczaka piersią do góry i dodać do brytfanki 2 łyżki wody; piec aż temperatuta wewnątrz kurczaka osiągnie 90 st. C (ok 10-20 min). Podzielić kurczaka w brytfannie i pozwolić żeby soki połączyły się z ziemniakami. Podawać z brytfanny. Udekorować solą morską.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl