Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Kurczak na ostroKurczak na ostro

dodany 23.05.2010 16:28 przez czarodziej

rodzaj dania: dania mięsne

kuchnia: Kuchnia chińska

liczba osób: 2

trudność: łatwe

Składniki:
300 g filetów z piersi kurczaka
6-10 cebulek typu dymka
1 ząbek czosnku
1 marchewka
1 cukinia
4-5 mini kukurydzek
1 duża czerwona słodka papryka
1-2 ostra papryczka chilli
2 cm korzenia imbiru(naprawdę najlepiej swieży,niezapomniany aromat i smak)
1 jajko
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki miodu
2 łyżki octu ryżowego
4 łyżki sosu sojowego
sól, pieprz (najlepiej świeżo mielony czarny)
ostra papryka olej (najlepiej z oliwek, ale nie musi być z pierwszego tłoczenia, ponieważ i tak pod wpływem w tym przypadku wysokiej temperatury straci część walorów smakowych)

Przygotowanie:
Najlepiej zacząć od marynaty i kurczaka, by wchłonął smak i przesiąkł zapachem.

Marynata:
2 cm korzenia imbiru (utrzrec na tarce)
1 łyżka octu ryżowego
2 łyżki sosu sojowego
1 jajko (rozbełtać)
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 ząbek czosnku (rozgnieciony na prasce)
1 papryczka chili ( drobno pokroić )

Wszystko razem wymieszać i dodać pokrojoną, najlepiej w paski pierś, która natychmiast wyraźnie ściemnieje.
Odstawić na 15-30 min. Teraz czas na sos, warzywa zostawiam na koniec, by zaraz po pokrojeniu poszły na patelnię
(ale to kwestia indywidualna) Sos: Miód wymieszać z 2 łyżkami sosu sojowego, 1 łyżką octu ryżowego, szczyptą ostrej czerwonej papryki i tyle samo soli. Mówi się "do smaku",l ecz tak naprawdę próbując, sos może wydawać
sie zbyt egzotyczny czy też mało rozpoznawalny, wiec przynajmniej na początku trzymajmy się ilości dodawanych składników. Kolej na warzywa czyli prosta i dość szybka czynność. Marchewkę, cukinię i słodką paprykę kroimy w cienkie paski, cebulę dymkę w nieco większe. Jeśli posiadamy woka (głęboka patelnia zwana często chińską) lub po prostu wysoką patelnię, rozgrzewamy ją dodając 3-4 łyżki oleju do bardzo wysokiej temp. Wrzucamy warzywa, teraz podstawa, to intensywne mieszanie, ponieważ przypalić łatwo. Po ok. 3 minutach warzywa będą na wpół miękkie wtedy je odstawiamy. Na tej samej patelni również często mieszając podsmażamy pokrojoną marynowaną pierś, dodając podobną ilość oliwy. Po 3-4 min kiedy się wyraźnie zarumieni dodajemy do kurczaka warzywa i zalewamy wcześniej sporządzonym sosem. Całość dusimy ok.3 min, ale już na mniejszym ogniu. Podawać można z ryżem czy makaronem sojowym, ja dodaję organiczny makaron "Udon" naprawdę smaczny.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl