Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Kurczak internationale

dodany 05.04.2008 23:07 przez misiu265

nazwa oryg.: WŁASNY PRZEPIS

rodzaj dania: dania mięsne

kuchnia: Inne

liczba osób: 4

trudność: łatwe

Składniki:
2 średnie kurczaki
3 ząbki czosnku
2 łyżki ziół prowansalskich
2 łyżki estragonu
1/2 łyżki rozmarynu
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
kieliszek wytrawnego dobrego bialego wina
sol
pieprz czarny
otarta skórka z cytryny
sok z 1 pomarańczy
oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Kurczaki podzielić na małe części, obsypać solą i pieprzem, czosnek rozetrzeć i posiekać. Razem z wszystkimi przyprawami wymieszać w miseczce, kurczaka obsypać przyprawami i skropić 2 łyżkami oliwy i oprószyć otarta skórką z cytryny. Wyłożyć na nasmarowaną tłuszczem blachę. Przykryć folią i wstawić do lodówki na 1 godzinę, po czym rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Wstawić kurczaka i podlać połową soku z pomarańczy, piec kurczaka około godziny, w czasie pieczenia odwracając i podlewając winem i resztą soku. Na 10 min. przed końcem pieczenia podkręcić temperaturę na 200 stopni, aby ładnie się przyrumienił. Podawać natychmiast, smacznego!!

Jesli ktos lubi inne smaki morzna do marynaty dodac lej sojowy,ale wtedy uwazac z sola.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl