Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Kulebiak

dodany 15.11.2011 23:01 przez aga23034

nazwa oryg.: Z grzybami i innymi rarytasami kulebiaka czas zacząć

rodzaj dania: ciasta

kuchnia: Kuchnia polska

liczba osób: 2

trudność: łatwe

Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki
2 jajka
sól
łyżka tłuszczu do wysmarowania formy

ciasto jest delikatne, można też zrobić ciasto drożdżowe tak jak na krysze

Farsz:
0,75 kg grzybów (własne lub pieczarki)
1 cebula
3 łyżki masła
2 ząbki czosnku
2 łyżki bułki tartej
natka pietruszki
1 jajko
sól, pieprz
starta gałka muszk.

Przygotowanie:
Mąkę sypiemy na stolnicę, wbijamy jedno jajko, wlewamy szklankę przegotowanej wody, dodajemy szczyptę soli, i zagniatamy ciasto. Uformować potem kulę i odłożyc na bok na 30 minut.

Grzyby oczyścić, osączyć i pokroić w plasterki. Cebule i czosnek obrać, pokroić i przesmażyć na maśle. Dodać grzyby i smażyć jeszcze chwilę. Potem przykryć i dusić ok 15 minut.

Posiekać natkę pietruszki, wymieszać z bułką tartą i jajkiem i dodać do lekko przestudzonych smażonych grzybów z cebulą. Doprawić farsz solą, pieprzem i gałką. Ciasto rozwałkować i całym płatem ciasta wyłożyć formę tak aby wystawało poza boki. Włożyć farsz grzybowy. Brzegi ciasta zwinąć zamykając, brzegi zwilżyć i zlepić. Rozmącić jajko i posmarować wierzch ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl