Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Krupnik z kaszą jęczmienną

dodany 25.05.2012 04:36 przez KNiki87

rodzaj dania: zupy

kuchnia: Kuchnia polska

liczba osób: 5

trudność: łatwe

Składniki:
Składniki:

-kurczak np 2 udka/lub kostki drobiowe
-kasza
-ziemniaki
-marchew
-pietruszka
-por/seler/cebula
-przyprawa do zup
-pieprz/sól
-natka pietruszki
-liść laurowy
-ziele angielskie
-masło/śmietana

Przygotowanie:
Przygotowanie:

1. Marchew , pietruszkę i seler zetrzec na tarce o dużym oczku.

2. Starte warzywa wrzucamy do garnka, dodajemy udka kurczaka zalewamy wodą tyle ile potrzebujemy na dana ilosc osob jedzacych.

3. Nastepnie dodać liście laurowe i ziele angielskie nada bogatego smaku i aromatu. Przykrywamy i dusimy ok. 10-15 minut.

4. Ugotowana kasze jęczmienną odcedzamy i pluczemy w wodzie a ziemniaczki kroimy w wiekszą kostkę.

5. Ziemniaki w kostke oraz kasze wczesniej ugotowana wrzucamy na jeszcze ok 10-15 min do zupki i gotujemy do momentu az kasza się rozmoczy/rozklei.

Informacje dodatkowe:

Bardzo polecam podsmażyć cebulkę na maśle i pod koniec wykańczania zupki dodać ta cebulkę życzę smacznego :)

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl