Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Krówka

dodany 29.03.2012 11:06 przez JulaKula

nazwa oryg.: Trzy Krówki

rodzaj dania: ciasta

kuchnia: Kuchnia polska

liczba osób: 6

trudność: łatwe

Składniki:
1 puszka masy krówkowej Bakalland
2 szklanki mleka
1 szklanka mąki pszennej
5 żółtek
cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru
8 paczek herbatników
0,5 l śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 opakowania bitej śmietanki w proszku

Przygotowanie:
Masa budyniowa:
Zmiksować żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę i 0,5 szklanki mleka. Pozostałą część mleka zagotować, a następnie wlać wcześniej zmiksowane składniki. Dalej postępujemy jak przy gotowaniu budyniu. Do gorącego budyniu wmieszać kostkę margaryny.

Herbatniki wykładamy na blachę. Smarujemy je masą krówkową (np. kajmak), pokrywając kolejną warstwą herbatników, którą za chwilę polewamy gorącą masą budyniową. Czekamy do jej ostygnięcia, po czym wykładamy na wierzch ubitą z cukrem i śmietaną w proszku śmietankę. Przykrywamy trzecią warstwą herbatników. Kolejny krok to ułożenie drugiej warstwy masy krówkowej i trzeciej warstwy herbatników. Całość można obsypać startą gorzką czekoladą lub oblać polewą czekoladową. Schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl