MENU
Be Active. Ewa Chodakowska

przepisy internautów >>

- przepisy - Krótkie kluski bawarskie - makarony - Inne

dodany 12.08.2007 10:07 przez MORGANO

rodzaj dania: makarony

kuchnia: Inne

trudność: łatwe

Składniki:
Krótkie kluski Bawarskie. Są to bardzo pyszne, kluseczki.
Dlaczego Bawarskie ponieważ, kluski te są bardzo popularne w Bawarii i stamtąd się wywodzą. W sklepach można kupić specjalny przyrząd do przygotowania tych klusek.

700 g. sera białego tłustego
10 jajek
150 g mąki krupczatki

Przygotowanie:
Oryginalna nazwa tego urządzenia to SPÄTZLE HOBEL, wynaleziona w 1928 roku. Jest to bardzo proste i przydatne urządzenie do przygotowania klusek.
/ Mam dobrą wiadomość. W niektórych dużych supermarketach takich jak np. TESCO po raz pierwszy można nabyć za około 25-30 złotych tzw.
TARKĘ DO KLUSEK /

Opiszę jak przyrząd wygląda: Jest to cienka stalowa nierdzewna płytka długości około 22 cm, szerokości około 8cm. W tej płytce są dziurki, dużo dziurek, około 90-100 o średnicy 6mm. Do tej stalowej płyty, która ma prowadnicę jest dołączony pojemniczek, do którego wlewamy przygotowane ciasto. Ruchem posuwistym przesuwamy raz w lewo raz w prawo pojemnik z ciastem.
Ciasto przez te dziurki wpada do garnka z wrzącą, osoloną gotującą się wodą. Kto nie ma takiego przyrządu może sobie poradzić zastępczo w inny sposób? Pojedyncza tarka a z dziurkami do szatkowania marchewki.
Przez te dziurki też można powoli wlewać nad wrzątkiem nasze ciasto do słonej wody.
Można również wykorzystać zastępczo plastykowy lejek o średnicy jak wyżej i wlewać ciasto przez lejek i efekt będzie taki sam, lub podobny. Na wrzątku kształtują się niepowtarzalne kluseczki, które wystarczy, że raz wypłyną i się zagotują i już są gotowe.
Wówczas zraszamy te kluski zimną wodą i przelewamy do durszlaka. Gdy woda ścieknie możemy kluski podawać lub porcjować po 100g dla jednej osoby. Kluski wkładam do plastikowych pojemników, lub plastikowych woreczków. Kluski można przechowywać w zamrażarce dowolnie długo nawet dwa trzy tygodnie. Przed spożyciem należy je wyjąć i zaleć lekko osolonym wrzątkiem i przez moment zagotować, wówczas dochodzą do poprzedniej postaci i są gotowe do spożycia. Są znakomite do gulaszu, drobiu, mięs, rosołu, zupy pomidorowej, ogórkowej do oraz według własnego uznania do wszystkiego zamiast ziemniaków. Przygotowanie ich jest dziecinnie łatwe.
Wszystkie składniki miesza się mikserem.
Tylko na jedną rzecz muszę zwrócić WAM uwagę i to bardzo ważną.
Niejednokrotnie jak się mówi o w/w kluskach w różnych przepisach mówi się mąka nie wymieniając jej gatunku, to wielki błąd a tą mąką o którą chodzi w tym przepisie jest
MĄKA KRUPCZATKA.

Jest to bardzo ważna informacja, żeby kluski się udały,
a nie zrobiła się z nich kluszczanka.

Wypada w tym miejscu dodać również taką ciekawostkę, że kluski te możemy przyrządzić również z domieszką szpinaku, który dodajemy do masy. Kluski tak przyrządzone są najlepsze od wszelkiego rodzaju makaronów. Można je spożyć również zmieszane z gotowaną kiszoną kapustą i do tego duszone żeberka. Kluski mogą być oblewane również przetopionym boczkiem. Można je również łączyć z tartym żółtym serem i oblać przesmażoną na smalcu cebulką.
Kluski są bardzo praktyczne i treściwe.
Mogą być wykorzystane wszechstronnie.

Ogółem 1350g B-T-W 200,5 -126,6 -140,7 /2550 kalorii /
100 gram produktu B-T-W 14,9 -9,4 -10,4 /190 kalorii /
100 gram porcja 1 osobowa B-T-W 14,9 - 9,4-10,4 /190 kalorii /
Stosunek B-T-W 1 : 0,6 : 0,7
B+T/100g - 24,3g

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.