Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

krem z fasoli i kwasu ogórkowego

dodany 20.01.2013 13:38 przez kaktus

rodzaj dania: dania wegetariańskie

kuchnia: Kuchnia polska

liczba osób: 2

trudność: łatwe

Składniki:
300 g suchej fasoli jaś (niedużej)
pięć łyżek palonej kaszy gryczanej
szczypta soli
ok. dwu łyżek oliwy
ok. 200 ml kwasu z dobrych, mocno kiszonych ogórków
5-7 ogórków kiszonych (takich sobie średnich co do wielkości)

Przygotowanie:
Fasolę moczymy przez noc, a następnego dnia gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy kaszę i szczyptę soli. Wszystko ma mieć konsystencję gęstej polewki (czyli zupy). Kiedy kasza się ugotuje, a zupa zrobi się gęstsza, zdejmujemy garnek z ognia. Po 10 minutach dolewamy do niewrzącej już fasoli z kaszą kwas ogórkowy i blendujemy wszystko tak, żeby mniej więcej 3/4 składników przybrało postać kremu. Wówczas dodajemy starte zawczasu na tarce ogórki. Na talerzu polewamy każdą porcję odrobiną oliwy. Można rzecz przyprawić dowolnie, wedle smaku, ale prostota bywa najlepsza:)

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl