Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Kradziony tort, czyli tort pomarańczowo - migdałowy

dodany 11.03.2010 16:38 przez patra

rodzaj dania: ciasta

kuchnia: Inne

trudność: łatwe

Składniki:
6 jajek
pomarańcza (średnia)
100 g złocistego cukru
250g mielonych migdałów (bez skórki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania ciasta

Przygotowanie:
Włożyć całą pomarańczę do małego garnka i zalać wodą, aż przykryje pomarańczę i zagotuj.
Przykryj garnek i gotuj przynajmniej 1 godzinę lub tak, aż pomarańcza będzie miękka. Wyjąć z wody i ostudzić. Przekroić pomarańczę na pół i usunąć pestki. Zrobić pure w robocie kuchennym.
W misce utrzeć żółtka z cukrem aż masa będzie gładka i biała. Wrzucić mielonych migdałów, proszek do pieczenia i puree z pomarańczy i wymieszać ostrożnie. Dodać ubite białka i wymieszać. Wlać ciasto do formy tortowej (wyłożona wysmarowanym tłuszczem pergamin). Włożyć ciasto do piekarnika (wcześniej już nagrzanego) o temp. 180 stopni i piec przez 40-50 minut lub tak długo, aż patyczek włożony do środka ciasta będzie czysty. Pozostawić ciasto w tortownicy aż ostygnie. Wyjąć z formy i usunąć pergamin. Posypać cukrem pudrem. Polecam podawać ciasto z bitą śmietaną lub z lodami (np. waniliowe). SMACZNEGO !!!

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl