Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Kotlet schabowy z jarzębiną

dodany 27.05.2007 12:19 przez morderska

nazwa oryg.: SCHABOWY Z JARZĘBINĄ

rodzaj dania: dania mięsne

kuchnia: Kuchnia polska

liczba osób: 4

trudność: łatwe

Składniki:
4 plastry schabu
2 łyżki oliwy
1 łyżka musztardy
1 łyżka pieprzu kolorowego ziarnistego
mąka
jajko
bułka tarta
sól do smaku
konfitura z jarzębiny
olej do smażenia

Przygotowanie:
Plastry schabu rozbić tłuczkiem, włożyć do miski. Pieprz kolorowy rozetrzeć w moździerzu, a następnie wsypać do miski z mięsem. Dodać oliwę i musztardę, posolić do smaku i bardzo dokładnie wymieszać, obtaczając dokładnie całe mięso. Włożyć na kilka godzin o lodówki.

Kotlety obtaczać: w mące, posolonym do smaku jajku, znowu w mące, znowu jajku, a na koniec w bułce tartej. Formować kształtne, możliwie okrągłe kotlety. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto.

Podawać z konfiturą z jarzębiny.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl