Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Konserwa mięsna

dodany 03.12.2009 09:09 przez shamall09

rodzaj dania: dania mięsne

kuchnia: Kuchnia polska

trudność: łatwe

Składniki:
2 kg mięsa wieprzowego
średnio tłustego - łopatkowe lub tzw. gulaszowe
sól, pieprz

Przygotowanie:
Mięso należy pokroić na kawałki około 3 cm, doprawić solą i pieprzem według uznania (ja dodaję około 2 - 3 łyżek), wymieszać. Przygotowane mięso nałożyć ciasno w słoiki dżemówki lub 0,5 l, pozostawiając 1,5 cm od wieczka, zakręcić wieczko. Słoiki zalać wodą tak, aby były zakryte. Gotować je pierwszego dnia 2 godziny i pozostawić w wodzie do ostygnięcia. Drugiego dnia gotować godzinę i również pozostawić w wodzie do ostygnięcia. Słoiki wstawić do chłodnej spiżarni lub piwnicy. Nadają się do jedzenia już po schłodzeniu, w słoiku twoży się pyszna galaretka, a mięso jest miękkie do smarowania na kanapkę.
Wspaniałe, zdrowe (bez konserwantów). Odnośnie soli jak wspomniałem według uznania, zawsze można dosolić na kanapce 9najlepiej z cebulką albo szczypiorkiem). Smacznego!

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl