Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Kolorowy przekładaniec

dodany 12.03.2008 15:20 przez FIGA

rodzaj dania: sałaty, surówki

kuchnia: Kuchnia polska

trudność: łatwe

Składniki:
2 torebki ryżu
olej, masło
puszka fasolki czerwonej
puszka groszku
puszka kukurydzy
2 duże papryki czerwone
pęczek szczypiorku
30 dag szynki gotowanej
25 dag sera żółtego o ostrym smaku
5 jaj
duży słoik majonezu
pieprz
sól
kurkuma
curry

Przygotowanie:
W garnku rozgrzać 5 łyżek oleju i łyżkę masła.Wsypać około 1/2 torebki ryżu i uprażyć na złoto. Dodać pozostałą ilość ryżu, dolać wody *tak, aby lekko przykrywała ryż* gotować na małym ogniu 7 min. po czym wyłączyć gaz, przykryć garnek pokrywką i ściereczką, odstawić na kilka minut. Ugotować jaja na twardo. Paprykę, jajka i szynkę pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać, ser żółty zetrzeć na dużych oczkach tarki. Majonez przełożyć do miseczki doprawić solą, pieprzem, kurkumą dla koloru oraz curry. Jeżeli mamy gęsty majonez, lekko rozrobić wodą lub mlekiem. Ostudzony ryż wysypać na dno szklanej miski. Polać lekko majonezem
układać warstwy po kolei, każdą lekko polać majonezem
papryka
szynka
kukurydza
fasolka
groszek
jajka
szczypior
na wierzchu posypać serem żółtym .

SMACZNEGO.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl